Geschiedenis
Geschiedenis

De geschiedenis van Avondvierdaagse Maarssen

De Avondvierdaagse bestaat bijna 80 jaar in Nederland en sinds de 70-er jaren wordt er al gestart in Maarssen. Maar hoe is dit nu allemaal zo gelopen? Hieronder een stukje van de geschiedenis, verteld door onze eigen medewerkers.

De oprichter

De heer Willem Schreiber bracht de Avondvierdaagse naar Maarssen. Hij was fervent wandelaar, lid van wandelsportvereniging de Vechtkanters, vrijwilliger bij de Avondvierdaagse Utrecht maar woonachtig in Maarssen. Hij kreeg goedkeuring om te gaan proberen de A4D te gaan starten vanuit Maarssen. Met behulp van oa een aantal van zijn kinderen (waarvan er nu nog steeds eentje meewerkt) kreeg hij het voor elkaar om een mooi wandelevenement neer te zetten in Maarssen. Samen met zijn 2 dochters en schoonzoon was hij jarenlang de PRC (Plaatselijke Regelings Commissie). Tot op de dag vandaag bestaat deze commissie nog steeds uit zijn familieleden; op dit moment is zelfs de vierde generatie gestart als vrijwilliger. Wat zou hij daar trots op zijn geweest!

De Avondvierdaagse is in Maarssen gestart na verzoeken van de leerkrachten van de verschillende scholen. Jarenlang gingen zij op de fiets naar het Elinkwijkveld in Utrecht waar er gestart kon worden voor de Avondvierdaagse (ook door de Maarssense scholen). De schoolgroepen waren destijds nog niet zo groot, er was nog niet zoveel verkeer en kinderen waren veel meer gewend om te fietsen dan tegenwoordig. De onderbouw liep ook nog niet mee; er kon alleen een 10 of 15 km gelopen worden.

Inschrijven

Het inschrijven was in het CSB gebouw (Gebouw voor Christelijk-Sociale Belangen op de Kromme Nieuwegracht) in Utrecht. Daar zaten alle startplaatsen uit Utrecht bij elkaar om op 1 avond iedereen tegelijk in te schrijven. Het CSB gebouw was een grote zaal met een soort podium aan het eind. Op dit podium zat achter een tafel de voorzitter van de wandelbond afdeling Utrecht. Een zeer strenge man die er op toezag dat alle regels strikt gevolgd werden: niemand liep mee die onder de leeftijdsgrens was. Als je 12 was mocht je kiezen voor de 10 of 15 kilometer, maar was je 13 jaar; dan was de 15 km verplicht. Pas jaren later is de 5 km erbij gekomen zodat ook de onderbouw mee kon gaan lopen.

De startplaats

Jaren later kreeg elke startplaats zijn eigen plek om in te schrijven in de eigen thuishaven wat voor de wandelaars uiteraard veel makkelijker was. In Maarssen hebben we meerdere startplaatsen gehad. De eerste officiële startlocatie was de, toen nog bestaande, Doornburgherschool. Toen deze school afgebroken werd verhuisden we naar de Maire Hofstedeschool en een aantal jaar zijn we gestart vanuit de Klaroen op de M.A. de Ruijterstraat.

Na de Klaroen werd Zorgcentrum Maria Dommer een vaste locatie waar de Avondvierdaagse elk jaar weer terugkeerde. En wat hebben we hiervan genoten, samen met heel veel bewoners. De bewoners van het zorgcentrum genoten elke avond weer van al die kinderen en werden de laatste avond getrakteerd op een kleine opvoering van de muziekkorpsen die meespeelden. Toen de Maria Dommer verbouwd ging worden is het enige tijd erg spannend geweest of er wel een nieuwe startlocatie gevonden kon worden. Na goede gesprekken met de Gemeente werd de kantine van het Gemeentekantoor ter beschikking gesteld en had de Avondvierdaagse Maarssen een mooie, ruime en zeer geschikte startlocatie gevonden. En hiervandaan mogen we nu al vele jaren starten.

De medewerkers

 In de beginjaren kreeg elke medewerker die niet rookte één chocoladereep per 2 avonden. Rookte je wel, kreeg je een aantal sigaretten per 2 avonden. De laatste avond kreeg iedere medewerker een doos bonbons als dankjewel. In Maarssen hebben we die doos bonbons als traditie nog steeds in ere gehouden. Uiteraard zijn de sigaretten komen te vervallen en zorgen wij nu op een andere manier voor onze zeer trouwe (vrijwillige) medewerkers. Want dat is wat wij hebben; een kleine groep trouwe vrijwilligers waarvan er een groot deel al tientallen jaren meewerken, sommigen zelfs al meer dan 50 jaar!!

De groepen

Ook in het kader van het lopen in een groep is er wat verandert. Groepen (scholen) moesten netjes in een rij lopen met max 3 lopers naast elkaar. Deed je dat niet, kon je stil worden gezet door de leider van de buitendienst. Ook werden de lopers onderweg geteld. Klopte het aantal niet met het aantal op het startbewijs dan werd dit aangepast op je bewijs. Wat een klus was dat! Kunnen we ons niet meer voorstellen met ruim 1550 lopers. 

De avonden

Vroeger bestond de Avondvierdaagse ook niet uit 4 dagen, maar uit 5. Het defilé was op vrijdag. Er werd wel 4 dagen gelopen, maar de 5e dag was om in te halen. Kon je een dag niet had je nog een extra dag om te lopen om zo toch een medaille te krijgen.

De medailles

En dan als laatste de medailles; tegenwoordig worden deze per post geleverd bij de startplaats, uitgeteld en wel. Vroeger ging dat heel anders. Als startplaats ging je met een aantal mensen naar iemand thuis toe die de medailles regelde. In de hele kamer stonden (of lagen) alle medailles verspreid over de vloer. Iedereen kroop op zijn knieën door de kamer om zijn eigen medailles te verzamelen. Hoe leuk was dit! Voordeel was dat het er nog niet zoveel waren.

Kortom; er is veel veranderd door alle jaren heen. Maar dat de Avondvierdaagse Maarssen al bijna 50 jaar bestaat is een feit. En dat we nog heel veel jaren door zullen gaan staat ook vast! Doet u met ons mee?!

Informatie

hier vindt u alle praktische informatie die u moet weten over de Avondvierdaagse Maarssen.

Lees meer

Routes

de complete routebeschrijvingen voor alle wandelavonden en alle afstanden vindt u hier.

Lees meer

Inschrijven

Hier vindt u ons online inschrijf formulier voor de Avondvierdaagse Maarssen.

Lees meer